Luni 18 mai

Am inceput sa schimbam pasunea vitelor in fiecare zi – singurul moment in care intra in casa e cand le mulgem. Ceea ce am si incercat azi!! Rusinica recunosc, nu stiam sa mulg o vaca.
Azi au avut vreo 250m2, inaltimea medie a pasunii fiind de 10-11cm. In 24 h au muscat cam 90% din iarba si trifoi, atins cateva alte specii si ignorat total altele. Richard zice ca e ok pt momentul actual. Teoretic, tot ce lasa in urma – lasa pt ca nu e alegerea cea mai buna pt ele – iar acele specii au un avans fata de restul care au fost pascute – asa ca in timp pasunea evolueaza la o dominanta a speciilor mai putin placute de vite. Teoria zice ca ori le lasi indeajuns de mult (sau in spatiu mai mic) incat pasc aprox toate speciile, ori le tai manual/cu tractorul dupa ce muti vitele. Richard zice insa ca e ok deocamdata, vedem ce se mai intampla. Nu pot sa-l intreb multe chestii – ca e ocupat de dimineata pana seara.

Mutarea deasa le tine mai sanatoase (nu-s in contact cu balegarul pe o perioada lunga), lasa plantele sa se regenereze pana la urmatoarea “pastere”,  imbunatatind solul si deci circuitul apei si al nutrientilor + cantitatea de furaj, evita compactarea (cine nu a vazut ce pot face vitele e invitat la pasunea comunala de la Strambeni – sau probabil orice alt sat de campie), si promoveaza evolutia pasunii catre specii mai nutritive. Teoretic, bineinteles, nu am ani sa stau aici sa o vad practic – dar exista proiecte vechi de zeci de ani care practica aceasta forma de pasunat. Forma inspirata din comportamentul natural al ierbivorelor mari – migratie rapida (schimbarea pasunii la 1-2 zile), si FOARTE FOARTE important faptul ca cireada sta relativ compacta pt a se proteja de pradatori (ce faceau bizonii in SUA pana sa-i halim). Treaba asta se traduce in padocuri mici de pasunat. Foarte FOARTE important, pt “pasterea uniforma a tuturor speciilor”. Deci rotatii dese pe spr suficienta cat sa le asigure nutritia – dar nu prea mare incat sa lase un procent mare neatins. Simplu in teorie, dar de aici pana la planificare suprafetei in fnct de sezon, si planificarea reutilizarii padocului in fnct de clima si monitorizarea crestereii – cale lunga.
Poza
https://www.facebook.com/ridgedalepermaculture/photos/pcb.1532667446960446/1532666843627173/?type=1&permPage=1

Asa caaaaaaaaaaaaa- Kate (care a lucrat la ferme de vite in trecut in UK, are o facultate de domeniu, la anul se baga la 2 mastere si urmeaza PhD-ul, deci o abordare stiintifica completata de experienta) ia mostre de pasune (alea care le-am enumerat mai demult – adancimea radacinilor, procentul de acoperire a solului si adancimea “vietii” din sol), la care azi a adaugat si cantitatea de furaj – verde si uscata.
Pt un studiu serios datele se inregistreaza an de an, se lasa o parcela-2 de control, se iau suficiente mostre si se baga in programe de teste relevant din pdv statistic.

Ramane de urmarit

Un share la blog sau pagina proiectului (Ridgedale Permaculture pe facebook) ajuta.
Numa’ bine!

Leave a comment